W książce znajdziesz wiele zdrowych przepisów... purée z jeżyn, banana, brzoskwini i komosy ryżowej, mus z truskawek, awokado i buraków, tropikalna owsianka czy pieczone kule ryżowe z łososiem i groszkiem.
Każdy przepis posiada kolorowe znaczki, które informują czy dane danie jest bezglutenowe, bez jajek, wegetariańskie, bez orzechów czy bez mleka. Podoba mi się takie oznakowanie i uważam je za bardzo pomocne zwłaszcza, gdy nasze dziecko ma uczulenie na któryś składnik.
Z książki dowiemy się również jak i w czym przechowywać żywność dla dzieci aby jak najdłużej była świeża. Dowiemy się również czy wszystko możemy zamrażać i jak radzić sobie z jedzeniem poza domem.
Autorki dzielą się przepisami, w których wykorzystują bogate w substancje odżywcze składniki. Pokazują, czym jest świadome odżywianie i zachęcają do stosowania go na co dzień. Warto kształtować zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.